Power Vrouw Marjan

Marjan ken ik niet, zoals Gaby en Lucinda, via Twitter. Sterker nog, toen ik Marjan leerde kennen bestond twitter nog niet. Niemand had in die tijd een computer in huis, áls je al wist wat het was…

Ik leerde Marjan kennen op de middelbare school, midden jaren ’80. Omdat ik een jaar over deed kwamen we bij elkaar in de klas. We hadden een groepje meiden waar we regelmatig mee optrokken, toch bleven we ook sterk ons ‘eigen ding’ doen en zochten we elkaar op. De hamvraag toen voor ons was: wat is de zin van het leven? Of we die nu wel of niet vonden, doet er nu eigenlijk niet meer toe. Het legde wel de basis voor een levenslange vriendschap, al gauw zo’n 30 jaar.. Dat is best bijzonder als je je bedenkt dat we eigenlijk heel verschillend zijn. Waarschijnlijk zit daarin ook onze kracht. Ze spiegelen ons aan elkaar. Soms heel intensief, soms maanden niet. Maar ieder keer weten we elkaar weer te vinden en te raken.

Marjan is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Power Vrouw Monumenten-fotograaf-Léontine-van-Geffen-Lamers

Waarom koos je voor deze locatie?

Ik heb gekozen om de foto in het bos te maken. Het gaat mij niet persé om dit dit bos, maar het buiten zijn. Mijn veilige plek zit in mezelf. Ik ben mijn eigen vader en moeder en kind.

Wat doet het met je?

Hier voel ik mij goed, hier kan ik genieten. Een stukje van dit bos doet mij denken aan Canada waar ik een jaar gewoond heb. Canada was niet alleen een mooie tijd, maar vooral een periode waarin ik terug geworpen was op mijn eigen kracht en kwetsbaarheid.

Waarom koos je voor dit lied?

Dit lied gaat over mij, dit ben ik. Dit lied gaat over de verschillende rollen die je als mens hebt. Ik herken de benoemde rollen in mijzelf. Het gaat over jezelf zijn en vooral ook blijven. Mijzelf zijn en keuzes maken die niet zo gebruikelijk zijn en toch ook in verbinding blijven met de mensen om mij heen, vind ik wel eens lastig. 

Wat is kracht voor jou?

Kracht houdt in: doorzettingsvermogen in moeilijke en positieve tijden. Terug kunnen veren, relativeren, zelfspot kunnen hebben, vertrouwen hebben in het leven, maar ook in de dood. Veranderingen accepteren en aangaan. Kracht is kwetsbaarheid omhelzen en deze laten zien en delen, maar wel vanuit mijn eigenheid en mijn verlangens, wensen en behoeften. 

Wat ik bewonder aan Marjan? 

Marjan is in mijn ogen, zeker toen we jong waren, een vrouw met weinig angst. Zij ging reizen maken en woonde uiteindelijk een jaar in Canada. Mijn leven stond veel in het teken van angst. Ik zag overal beren op de weg. Marjan niet, zij deed. Die beren kwam ze (letterlijk) ook wel tegen, maar dat zag ze dan wel weer. Waar ik het leven probeerde in de hand te krijgen, liet zij het gebeuren.

Onze gemeenschappelijke deler is de zoektocht naar de diepere lagen van het leven. Daar kunnen we (nog steeds) hele gesprekken over voeren. Onder het genot van een kop thee of goed glas wijn bepraten we onze angsten en successen. Wat we wel willen of juist niet meer. Wanneer kies je voor jezelf en wanneer ‘offer’ je jezelf op voor de ander. Waar ligt de grens, is er een grens? Daarom past dit lied ook zo goed bij Marjan, omdat onze gesprekken hier vaak over gaan. In de loop van de jaren zijn onze verschillen kleiner geworden. Ouder en wijzer geworden laat ik het leven meer gebeuren en weet Marjan dat enige vorm van structuur best prettig is. We steunen elkaar, door dik en dun. Genetisch zijn we geen familie, maar voor mij is ze een extra zus.

Voor wie het lied Maskerman niet kent.

Aanmelden nieuwsbrief Powervrouwen