Die ene foto die je niet met telefoon kunt maken

Met een telefoon, zeker de nieuwste modellen, kun je best goede monumentenfoto’s maken. Zeker voor internet, waarin je niet zo’n hele hoge resolutie nodig hebt. Maar hoe goed je ook foto’s maakt met je mobiel, er is 1 foto die je niet kunt maken met je telefoon. Daar heb je niet alleen een camera voor nodig, maar zelfs één met een lens waarop je filters kan plaatsen. Een pocketcamera bijvoorbeeld kan dus ook niet.

Spiegelingen en reflecties

Als fotograaf van gebouwen heb ik veel te maken met spiegelingen en reflecties. Deuren strak in de lak en ramen die spiegelen. Bij het fotograferen van interieurs heb ik dan nog te maken met vloeren en meubels die kunnen reflecteren. Allemaal reflecties die toch niet zo heel mooi zijn. Zeker als je weet hoe het anders kan.

Standaard bij mijn foto uitrusting zit dan ook een polarisatiefilter. Sommigen kennen het misschien van zonnebrillen, sommige daarvan hebben dat ‘filter’ ook. Op mijn camera is het een blauwachtig filter dat ik kan draaien. Door die draaiïng kan ik de reflectie van spiegelende oppervlakten verminderen of weghalen.

Ik laat een aantal voorbeelden zien wanneer ik het gebruik of kan gebruiken.

Verse verf

Spiegelende oppervlakten van vers geschilderde deuren, sommige schilders willen het juist zien, anderen weer niet. Dit is een kwestie van smaak. Om je het verschil te laten zien, op de linkerfoto heb ik het filter niet gedraaid. Je ziet veel reflectie en spiegeling van de omgeving. De rechterfoto is dat zo goed als weg. Het glimmende vlak blijft over. Enige nadeel in deze is de de ‘verfstreek’ op het paneel ook zo goed als weg is. Mijn klant wilde dat juist graag zien. Toch zonder filter de foto geleverd dus..

Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers
Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers.

Meubilair

Vloeren en meubels kunnen ook flink reflecteren. En soms heb ik de uitdaging dat óf de ene kant zonder reflectie is óf de andere kant. Wat nu..

Gelukkig is er photoshop. Twee foto’s maken, ene met vloeren zonder reflectie links, de andere met de vloeren zonder reflectie rechts. In photoshop kan ik die twee samenvoegen (mits exact identiek) en dan krijg je een foto waar de vloeren en meubels (of deur in dit geval) wel glimt, maar niet reflecteert.

Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers

Reflectie zit vooral links, op de trap en meubel links.

Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers

Reflectie zit vooral rechts, op de deur bijvoorbeeld.

Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers

Beide geen reflectie meer, of heel minimaal.

Glas

Glas reflecteert natuurlijk ook. Soms levert dat juist ook hele mooie spiegelingen op. Maar als je die juist niet wilt zien, heb je dus een polarisatiefilter nodig. Kijk wat er gebeurd met de glazen zijkant van de trap zonder filter (links) en met gebruik van het filter (rechts).

Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers
Monumenten-fotograaf-Leontine-van-Geffen-Lamers.

Bij de rechterfoto kun je door het glas kijken. Dat was juist de bedoeling. Daar is het voor gemaakt.

Kortom, met telefoon kun je veel, maar niet alles. Daar heb je toch echte een specialist voor nodig 😉