3D fotograferen zonder speciale camera

Een huis in 3D terwijl je in 2D fotografeert. Klinkt onlogisch, maar is het niet.

Een huis is een object in 3D toch? Hoogte, breedte, diepte. Daarover zijn we het eens. Dit is basis voor een pand om in te wonen of te werken. Wil je aan je (toekomstige) klant laten zien welk formaat huis het was is/ was waar je aan werkt(e) of gebouwd hebt, moet je dit wel op de foto kunnen zien. Het huis moet dan dus wel in 3D op de foto staan. Dit kun je doen met je eigen toestel, zonder speciale camera. Waar namelijk veel mensen de neiging toe hebben is om recht voor het pand te gaan staan en een foto te maken.

Zoiets als dit:

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

 

Leuk pand, maar je hebt geen idee hoe diep het huis is. Zit er nog een flinke aanbouw achter of is het vrij ondiep. Überhaupt, wie zegt mij dat het een huis is? Misschien is het wel een decorstuk voor een film.. Je weet het niet. Het kan van alles zijn.

Zelf een foto in 3D maken.

Ik raad architecten en bouwers aan om huizen in 3D te (laten) fotograferen. Hiermee bedoel ik geen speciale camera, maar 3D fotograferen in 2D vlak. Hoe je dat doet? Heel makkelijk, als je de foto maakt schuif een paar meter naar links of rechts. Zodat je een hoek van het pand ziet. Dan weet je pas goed hoe diep het pand is. En óf het wel een pand is, en geen decorstuk.

Kijk maar, nu heb je beeld van het formaat van het pand.

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

 

Uitzondering op de regel

Toegeven, ik fotografeer ook wel eens recht van voren hoor, omdat ik dan de lijnen van het pand heel mooi vind. Wel zijn het vaak detailfoto’s. Dan gaat het meer om de lijnen, die komen recht van voren er beter uit. Een overzicht werkt beter met een hoek. Zie de voorbeelden hier onder:

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Monumenten fotograaf Leontine van Geffen-Lamers

Ten overvloede misschien, maar ehh dit kan natuurlijk alleen kan als je met een vrijstaand huis te maken hebt…. 😉