Zutphensestraat 53 Brummen, Villa Terre Neuve

Villa Terre Neuve, de laatste bewoonster, mevrouw Best

In 1625 is het huis gebouwd door een kolonel. Het was een koetshuis, daarom staat het zo dicht aan de weg. Het voorste deel is later gesloopt en rond 1880 is daar het huidige grote huis gebouwd. Oorspronkelijk stond het huis op een groot landgoed. Voor de familie Best woonde de familie van der Loo in het huis. Zij hebben het land tegenover het huis in aparte kavels verkocht.

Van Zaandam naar Brummen

In 1973 kwam de familie Best vanuit Zaandam naar Brummen. Ze hadden een antiekzaak in Zaandam, maar de toegangsweg naar hun winkel werd afgesloten, waardoor ze slecht bereikbaar werden. Via via kwamen ze in Brummen terecht. In eerste instantie wilden ze aan de noordkant van het dorp aan de Zutphensestraat wonen, op Klein Bonga (het witte huis naast de Meander). Dit huis was helaas net verkocht.

Toen ze door het dorp reden zagen ze Terre Neuve te koop staan. Dit was een aantrekkelijk alternatief. Het huis had al 3 jaar te koop gestaan. Veel Brummenaren hadden het eigenlijk willen hebben, maar waren aan het wachten tot de prijs meer zou dalen. Zij hadden pech.

In Brummen hebben ze de antiekzaak voortgezet. Hier liep de zaak beter dan in Zaandam, dat was prettig. Echter door de crisis in 1980 stortte deze handel helemaal in. Om toch inkomsten te hebben verhuurde mevrouw Best kamers voor studenten en gescheiden mensen die tijdelijk onderdak zochten.

De familie Best had zes kinderen. De jongste drie gingen mee naar Brummen. Een van de oudste kinderen was al getrouwd. Joop (de jongste) was toen 11. Ze hebben mooie tijden beleefd in de bijna 40 jaar dat ze er woonden. Fietsen en sleeën in de tuin, het kon er allemaal. De buurt genoot mee van het fruit en de noten die van de bomen vielen. Gastvrijheid was en is een groot goed bij de familie Best.

Spookhuis?

Toen ze net in het huis woonden waren ze wel bang dat het een spookhuis was. Er waren een aantal katten van de vorige bewoners in het huis blijven wonen. Niemand zag ze, maar je hoorde ze wel. Reuze spannend! Ook spannend waren de Sinterklaasavonden. Joop speelde Zwarte Piet voor zijn jongere neefjes en nichtjes. Hij mocht op de deur bonzen en dan weg rennen. Ergens in het huis lagen de cadeautjes. Dat betekende dat ze goed moesten zoeken … Na een aantal jaren ging het wel opvallen dat hij zo vaak naar de wc moest als het sinterklaasavond was.

Geen grote veranderingen

De familie Best heeft geen grote wijzigingen aangebracht in het huis. Alleen in de keuken kwam er een gietijzeren raam bij, omdat het er zo donker was. De familie van der Loo die voor hen in het huis woonde had van de orangerie die aan het huis vast zat een werkplaats gemaakt. Er schijnt in de tijd dat het nog orangerie was een enorme druif gestaan te hebben. De levensboom boven de voordeur werd door de oudste zoon gemaakt. Deze refereert aan de geschiedenis van de familie Best, het is een levensboom die je ook in Zaandam veel in de bovenlichten ziet.

In 2008 heeft mevrouw Best het huis verlaten, het was te groot en ze kon het niet meer onderhouden. Uiteindelijk is haar zoon Joop er in 2011 weggegaan, nadat het huis verkocht werd aan Nico Aaldering. Joop vind het erg jammer dat hij er niet kon blijven wonen: Ruimte zit nooit in de weg..

Noot van de fotograaf

Een prachtige monumentale Villa midden in het centrum van Brummen, voor mij Het Mooiste Plekje van Brummen. En het staat Te koop. Helaas te duur voor mijn budget, maar gelukkig mocht ik er wel fotograferen. Een selectie van de foto’s deel ik graag hier. Ik ben benieuwd wat je er van vindt, laat beslist een reactie achter!

Ik maakte er een boek van. Bekijk hier boek hieronder. Bestellen kan ook via deze link.

Dit verhaal is ook opgenomen in het boek: “Een kijkje achter de deur van.. monumenten in de gemeente Brummen”.

Te koop via deze site.